Sinikka Hautamäen näyttelyn avajaisissa

Sinikka Hautamäki on Kouvolan tyttölyseon kasvatti. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna -66. Hän kertoi pitäneensä koulunkäynnistä, sillä siellä oppi monenlaisia asioita. Erityisesti hän piti kuvaamataidosta, varsinkin Hjellusta sekä äidinkielen opettaja Hilja Mörsäristä. Myös matematiikka oli hänelle mieluista ja hän opiskelikin vuoden matematiikkaa Turussa kunnes pyrki ja pääsi Suomen taideakatemian kouluun. Koulu oli 4-vuotinen ja utelias kun hän oli, Sinikka opiskeli yliopistossa myös taidehistoriaa, latinaa ja filosofiaa.

Vuonna 1977 hänellä oli iso näyttely ja hän pääsi vuodeksi Italiaan Suomen taiteilijaseuran residenssiin maalaamaan. Aluksi Sinikka maalasi öljyväreillä. Vuonna 1979 hän osti Pariisista akvarellivärit ja siitä alkoi innostus akvarellimaalaukseen.

Paitsi tauluja, on Sinikka tehnyt postikortteja (Paletti), kuvittanut neljä Sinikka Svärdin runokirjaa sekä tehnyt kuvituksia Minerva kustantamon julkaisemiin runokirjoihin; Saima Harmajan, Eino Leinon ja Katri Valan runoihin.

Tänä vuonna 28.1. – 16.2. Sinikalla oli yhteisnäyttely Marja Hirvisen kanssa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksen tiloissa Helsingissä. Näyttelyn nimi oli Maisema maisemassa.

Minäkin menin paikalle. Kävelin harmaassa, lähes pimeässä sateessa raitiovaunun nro 9 pysäkiltä kohteenani Hietalahdenranta 17:ssä oleva galleria. Tulin hyvissä ajoin ja luulin olevani ensimmäisiä, mutta paikalla olikin jo paljon ihmisiä. Sinikka Hautamäki oli pukeutunut pitkään kauniiseen mekkoon ja näytti kukoistavalta. Ihmiset tungeksivat hänen ja hänen töidensä ääressä, halasivat Sinikkaa, toivat kukkia, tunnelma oli iloinen.

Entä työt? Näyttelyn teema on Maisema maisemassa. Näyttelyssä häneltä on esillä 26 akvarellia ja 4 miniakvarellia. Olen nähnyt muutaman Sinikka Hautamäen näyttelyn ja tavannut hänet joitakin kertoja. Jään ihmettelemään.

Tässä näyttelyssä maisemaa kuvaavat akvarellit ovat herkkiä, miltei pysähtyneitä harmonisia hetken kuvauksia. Monia niistä voisin kuvitella katsovani kotini seinällä. Mutta silti eri Sinikka.

Aikaisemmin olen nähnyt Sinikan akvarelleja tytöistä luistelemassa, tanssimassa balettia, lukemassa, niityllä, kulkemassa pois… Niissä kuvissa näin toimivan taiteilijan. Tänään näin tarkkailijan, maisemasta nautiskelevan Sinikan. Pidin näyttelystä. Pysähdyn itsekin mieluusti iltaruskon tai hiljalleen satavan lumen äärelle. Kiitos entiselle Kouvolan tyttölyseolaiselle, Sinikka Hautamäelle kiinnostavasta näyttelystä.

Teksti ja valokuvat: Arja Palo