Monitaitoinen Meritta Koivisto

Tapasimme entisen tyttölyseolaisen, kirjailija Meritta Koiviston, hänen vieraillessaan Kouvolan kirjastossa esittelemässä uutta kirjaansa. Hänellä oli siellä jännitysromaaninsa ”Sukulainen” esittelytilaisuus, jossa häntä haastateltiin kirjan kirjoittamisen vaiheista ja henkilöistä. Sukulainen on hänen kuudes romaaninsa.

Hänestä oli myös Kouvolan Sanomissa laaja kirjoitus kuvineen.

Meritta aloitti tyttölyseossa vuonna 1966 ja kirjoitti ylioppilaaksi 1977. Hänelle on jäänyt erittäin hyvät muistot kouluajoista ja erityisesti muutamasta opettajasta: ”Jellun” tunnit olivat niin ihanan vapauttavia, koska sai vapaasti päästää sisäisen luovuuden tarpeensa laukalle, Anna-Liisa Kosonen jäi mieleen uskomattoman huomaavaisuutensa takia tuodessaan koko luokan tervehtimään Merittaa sairaalaan, jossa hän joutui viipymään kauan ja Eeva Suokko taas hyvine neuvoineen ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista varten.

Meritta kasvoi ja kävi koulunsa Kouvolassa. Ylioppilaaksi tulon jälkeen Meritta lähti ensin Ruotsiin, jossa hän suoritti rakennusinsinöörin tutkinnon v. 1984 ja sitten Kaliforniaan, missä hän opiskeli teatteri ja elokuva-alan sekä käsikirjoittajan taitoja.

Yhdysvaltojen vuosinaan 1985-1994 hän teki opintojen ohessa reportaaseja ja dokumentteja Ylelle ja MTV3:lle

Romaanien, äänikirjojen ja novellien lisäksi monitaitoinen Meritta Koivisto on kirjoittanut, toimittanut ja ohjannut lyhytelokuvia sekä pitkiä draamoja, joista hän on saanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja.  

Valmisteilla on myös uusi elokuva. Meritta on kirjoittanut esikoisromaanistaan Lontoolainen rakastaja käsikirjoituksen, josta on nyt tehty sopimus elokuvaa varten yhdysvaltalaisen tuottajan kanssa.

Vastikään ilmestynyt uutuuskirja Sukulainen on Storytel original -trilleri, jossa Ruotsinsuomalainen poliisi Harriet Jaatinen joutuu keskelle sukudraamaa.

Lisää tietoa Meritta Koivistosta, joka on kirjoittanut myös nimellä Meritta Veillaux:

https://kirjailijaliitto.fi/ammattina-kirjailija/ammattina-kirjailija-meritta-koivisto/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Meritta_Veilleux

https://www.kouvolansanomat.fi/paikalliset/6222382

Teksti ja kuva: Ulla Tapola