Värikäs kuvataiteilija Maija Keränen

Runsaita kukka-, luonto- ja hedelmämaalauksia tekevä Maija Keränen (os Luukkonen) sopii hyvin kesäkuun taiteilijaesittelyyn.

Maija Keränen viime syksynä Ots´n näyttelystä töineen.

Maija kävi keskikoulun Kouvolan Tyttölyseossa. Sen päätettyään vuonna 1968 hän lähti Savonlinnan Taidelukioon. Sieltä tie vei opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun graafisen suunnittelun linjalle.

Maija kertoo itse värikylläisestä elämästään: ”Valmistuttuani Taideteollisesta korkeakoulusta pakkasin samana päivänä VR:n häkkiin vähät tavarani, myin huonekalut naapureille ja muutin kaksivuotiaan tyttäreni kanssa Suomussalmelle, jossa mieheni, ja tyttäreni isä oli ollut jo vuoden kuvismaikkana. Hän oli sieltä kotoisin. Vuosi oli 1977.”

Suomussalmella Maija eli perheen kanssa yli 20 vuotta. Elämä oli ahkeraa lasten, vanhan talon, keramiikkapajan ja vielä kuvaamataidon opettajan töiden kanssa, joita kuvataiteilijat joutuvat yleensä tekemään turvatakseen toimeentulonsa. Välillä Maija kulki töihin Varkauteen, Kuhmoon, Kuusamoon, Ämmänsaareen… – ”kuvismaikan paikkoja Pornaisista Lappiin” sanoo Maija itse. Taiteellinen työskentely tuotti uniikkivaatteita, neuleita, koruja, kortteja, painokankaita, piirroksia ja maalauksia.

Miehen menetys sai Maijan siirtymään Kajaaniin ja uuteen elämänvaiheeseen. Siihen kuuluu aktiivinen taiteen teko, monipuolinen näyttelytoiminta ja elämä uuden kumppanin kanssa. Maija on nyt ensimmäistä kertaa elämässään vapaa taiteilija. Tänä vuonna ehti alkaa Oulun Taidemuseon järjestämä kiertonäyttely Oulun läänin kunnissa, mutta se pysähtyi valitettavasti Raaheen kesken kierroksen koronan takia. Kolme näyttelyä jäi kokonaan pitämättä, mutta syksyksi on tulossa iso näyttely Kauhajoelle Galleria Hellassa. Se on Maijan ja kumppanin Keijo Nevarannan yhteinen. ”Koko ajan pukkaa uutta”, sanoo Maija.

Kouvolaan Maijalla on vielä läheisiä suhteita, äiti ja ystäviä, ja usein voi nähdä Maijan liikkumassa katukuvassa tai vierailemassa hoitokodissa.

Pohjoiset maisemat ovat herkistäneet Maijan luonnon seuraamiselle ja ilmiöiden kuvaamiselle. Jo omassa pihapiirissä on riittänyt kuvattavaa, ja myös luontoretket nykyisen kumppanin runoilija, kirjailija ja kuvataiteilija Keijo Nevarannan kanssa ovat vieneet kiinnostaviin paikkoihin.

Vasemmalla: Äitienpäiväruusut 24 x 18 cm acryl 2020 hinta 200 €
Oikealla: Äitienpäiväruusut 2 24 x 18 cm acryl 2020 hinta 200 €

Perhoskämmekät 70 x 50 cm acryl 2020 1.000 €

Kullerot 70 x 50 cm acryl 2020 1.000 €

Lummelampi 70 x 50 cm acryl 2020 1.000 €

Huilunsoittaja 30 x 25 cm tushipiirros akvarelli 2018 300 € kehyksineen

Maijan kuvavalikoima on valtava. Voit tutustua siihen enemmän fb-sivulla Maija Keränen tai Maija Keränen kuvaa. Esim. näiden töiden korttimyynnillä tuetaan Malawin koulutoimintaa.

Maijan tavoitat sähköpostilla maijakeranen016@gmail.com tai puh 040 934 6033.

Monista töistä on saatavana myös postikortteja, joita riittää Maijan sanoin ”vielä lapsillekin perinnöksi toreilla myydä”. Hinnat 1 € /kpl, 2-puoliset kortit+kuori 5 € /kpl.

Hankkimalla Maijan töitä kannatat samalla perinneyhdistyksen stipendirahastoa, josta jaetaan vuosittain stipendejä taiteellisesti lahjakkaille opiskelijoille.

Teksti Kirsi Lybeck

Artikkelikuva Maija Keränen: Sinivuokot