Eduskunnassa

Vierailimme eduskunnassa 20.2.2023

Vierailu oli todella antoisa. Uudistettu eduskuntatalo hienoine yksityiskohtineen on Johan Sigfrid Sirenin (1889-1961) suunnittelema ja vihittiin käyttöön vuonna 1931. Katsomista siellä oli yllin kyllin.

Kuvat yllä: Eero Ropo

Aluksi eduskunnan tiedottaja esitteli pienoismallien avulla rakennukset ja otti ryhmästämme valokuvan.

Puheenjohtajamme Arja Ropo oli sopinut valiokuntaneuvos Hellevi Ikävalkon kanssa, että Ikävalko esittelee meille kierroksen jälkeen valtiovarainvaliokunnan kokoushuoneen. Tämä oli hieno lisä retkeemme.

Kokoustila oli aiemmin toiminut suuren valiokunnan kokoushuoneena. Se oli remontoitu, samoin kuin koko eduskuntatalo. Remontti valmistui itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Koko kalustuksen oli suunnitellut Siren. Kalusteet oli tehty pääosin pähkinäpuusta, keskellä oli pähkinäpuun juuriviilulla päällystetty pöytä. Valiokunnan puheenjohtajan pöydän yläpuolella on Pekka Halosen maalaus Tukinuittajat 1925. Ikävalko kertoi myös elävästi valiokuntatyöstä.

Puheenjohtajamme Arja Ropo ja sihteeri Eva Hänninen-Salmelin ojensivat valiokuntaneuvos Hellevi Ikävalkolle kiitokseksi muistelukirjamme ”Cuplia kuusikymmenluvun virrasta.” Vierailumme lopuksi saimme vielä kurkistaa hänen työhuoneeseensa.

Teksti: Arja Palo

Artikkelikuva: Eero Ropo

Muut kuvat: Arja Palo (ellei toisin mainittu)