Kevätretki ”Alvar Aallon jäljillä”

Uuden kirjan julkaisutilaisuuden jälkeen Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistys ja Kouvolan Matkatoimiston järjestivät tilaisuuteen osallistujille retken Inkeroisiin. Retken teemana oli ”Alvar Aallon jäljillä” ja sen kohteena Ankkapurhan kulttuuripuisto, joka levittäytyy Anjalan kirkolta Anjalan kartano miljööseen ja Kymijoen vastarannalla Alvar Aallon suunnittelemaan teollisuus- ja asuinalueeseen.

Kuva: Päivi Moore

Lähtiessämme taivas näytti uhkaavan harmaalta, mutta onneksi sää kirkastui matkaa tehdessä.

Kuva: Jorma Havukainen

Ensimmäinen tutustumiskohteemme oli Kouvolan varuskunnan portti, jonka Aalto suunnitteli suorittaessaan siellä asepalvelusta 1920-luvulla.

Kuva: Päivi Moore

Lounaan jälkeen kuulimme mielenkiintoisia tarinoita Wreden suvusta, Anjalan liitosta ja muusta Anjalan kartanon rikkaasta historiasta.

Kahden oppaan vetämällä kävelykierroksella pääsimme tutustumaan Tehtaanmäen asuinalueeseen, jonka Alvar Aaalto suunnitteli tehtaan työväestölle ja johdolle 1930-50 luvuilla.

Kuvat: Päivi Moore

Kierroksen aikana vierailimme tehtaan yli-insinöörin kotina toimineessa Mäntylässä, joka on nykyisin suosittu vierastalo.

Kuva: Päivi Moore

Aivan kaikki rakennukset, joita ihailimme kävelymme aikana eivät olleet Alvar Aallon suunnittelemia. Inkeroisten kauniin tehtaankirkon suunnitteli Birger Federley.
Inkeroisten kartonkitehtaan omistajat rakennuttivat kirkon  tehtaan työväestölle ja ympäristön asukkaille vuonna 1910.

Kuvat: Päivi Moore

Vilaukselta näimme myös Alvar Aallon suunnitteleman koulun ja asuinkorttelin.

Kuva: Päivi Moore

Tehtaanmäen asuinalueen kaunis ja hyvin hoidettu kulttuurimaisema sai koko joukolta varauksetonta ihailua. Kaiken kaikkiaan retki oli mielenkiintoinen ja monipuolinen ja retkeläiset silminnähden kiinnostuneita kuulemastaan. Historia ja kulttuuria ovat tyttölyseolaisten sydäntä lähellä – tietenkin.

Teksti: Päivi Moore