Naivisti Merja Hämäläinen

Merja Hämäläinen os Nikunen löysi riemukkaan naivistisen maalaustavan muutama vuosi sitten. Merja oli ollut aktiivinen kuvien tekijä koko ikänsä – ”aloittanut lähes vauvana” kuten hän itse toteaa. ”Luulin aikaisemmin, että tauluiksi maalataan vain maisemia, asetelmia ja muotokuvia. Näistä mikään ei isommin innostanut – kuka haluaisi katsella koko ajan Korian taajaman karuja näkymiä tai lasteni kuvia. Ja onhan kamera keksitty.”

Mutta naivismin löydyttyä Merja tajusi voivansa maalata kaikkea ihanaa, hauskaa, iloista ja värikästä, tajusi voivansa käyttää mielikuvitustaan ja huumorintajuaan. Näin alkoi syntyä riemukkaita, humoristisia kuvia, jotka ovat vallanneet nyt näyttelyitä ympäri Suomea.

Merjan töitä on tälläkin hetkellä Iittalan naivistien talvinäyttelyssä la-su klo 12-17 31.3.2021 asti. Katso lisää sivulta www.naivistit.fi

”Maalaan tauluni ilolla ja innostuksella, rakkaudesta lajiin. Tavoitteena on hyvä mieli itselle ja katsojalle!”

Merja opiskeli Kouvolan Tyttölyseossa vv 1967 – 1977. Tyttölyseossa häntä opettivat ”kuvaamataidon ihanat opettajat” Jellu (Ritva Hjellman) ja Ritvaliisa Pettinen. Lisäoppia antoi Kouvolan kansalaisopisto ja taideseuran yksittäiset kurssit ja illat.

Merja opiskeli kuitenkin vaatetusalan artesaaniksi ja kouluttautui eri kädentaitojen alalla. Tuttuja ovat puukot ja hopea- ja vanerikorut, kangaspuut ja neulomiset, keramiikka ja lasinpuhallus. Hän toimi myös piirtäjänä tielaitoksessa ja puolustusvoimissa, jossa työt siirtyivät ajan mittaan viestinnän puolelle.

Nyt jo eläkkeellä ollessa taide valtaa lisää tilaa Merjan elämässä. ”Maailmassa tapahtuu niin paljon ikäviä asioita, että niiden vastapainoksi on mukava saada välillä jotain iloistakin ajateltavaa. Pyrin löytämään kaikesta jotakin positiivista. Tulee hyvä mieli, kun näen katsojan tutkailevan kuvia ja huomaan hymyn hiipivän suupieliin.”

Merjan töitä voi hankkia suoraan häneltä ottamalla yhteyttä sähköpostitse merhham@hotmail.com. Jokaisesta tauluostoksesta taiteilija lahjoittaa osan tyttölyseon stipendirahastoon lahjakkaille oppilaille.

Mukava pitää välillä pieni lukuhetki
akryyli 40x40cm 320,00€
Pieni lemmikkilenkkeily piristää päivää
akryyli 30×30 cm 280,00€
Kettu kainalossa
akryyli 30×30 cm 280,00€
Kuinkahan kovat vauhdit tässä keinussa saa
akryyli 40x40cm 320,00€
Kopotikopoti
akryyli 30x30cm 320,00€
Akvaarioko
akryyli 40x40cm 400,00€
Kaikkihan me tänne kuusen suojaan mahdutaan
akryyli 30x60cm 480,00€
Ilmojen halki käy tie
akryyli 30x60cm 480,00€

teksti: Kirsi Lybeck