Tyttölyskän tarinoita

Muistelmateos Tyttölyskän tarinoita, Muistoja ja vaikutelmia opintieltä Viipurin toisessa tyttökoulussa ja Kouvolan tyttölyseossa julkaistiin syksyllä 2016, jolloin tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä kun Viipurin toinen tyttökoulu perustettiin. Merkkipäivän kunniaksi Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistys ry  julkaisi tämän juhlakirjan, johon koottiin kouluun ja sen ympäristöön liittyvien artikkeleiden lisäksi tyttölyseota käyneiden koulumuistoja. Kirjan toimituskuntana oli perinneyhdistyksen silloinen hallitus, ennen muuta Marjatta Hietala, Eeva Lind, Kirsti Norkamo, Irmeli Tarmo, Marja-Leena Wild ja Vappu Orlov, joka on myös koostanut kirjan. Kirjasta on otettu toistaiseksi kaksi painosta.

Kirjan rakenteesta ja sisällöstä vastasi professori Marjatta Hietala, joka myös kirjoitti sen rungoksi kolme artikkelia: Kouvolan sodanjälkeisestä kehityksestä, tyttölyseon vaiheista, olemuksesta ja perinteistä sekä tyttölyseon pitkäaikaisesta ja vaikuttavasta rehtorista, Ester Kähösestä.

Näiden lisäksi mukana on artikkeleita muista Kouvolaan ja tyttölyseoon liittyvistä aiheista sekä runsas kirjo entisten tyttölyseolaisten henkilökohtaisia muistoja ja vaikutelmia opettajista ja koulunkäynnistä ylipäätään. Muistot keskittyvät pääosin opiskeluun tyttölyseossa 50-luvulla. Kuvituksena on valokuvia ja piirustuksia tyttölyseolaisten omista kokoelmista.

Tyttölyskän tarinoita kirja on valitettavasti tällä hetkellä loppuunmyyty.