Retki Viipuriin

Perinneyhdistyksen retki Viipuriin toukokuussa 2018

Rehtori Ester Kähösen muistolaatan paljastustilaisuuden ja vuosikokouksen jälkeen perinneyhdistys teki retken Viipuriin 24.–25.5.2018. Osallistujia oli kaikkiaan 33. Muutama mieskin oli uskaltautunut joukkoomme.

Aamuvarhaisella linja-auto vei meidät Lappeenrannan satamaan, josta nousimme M/S Careliaan. Saimaan kanavan monien sulkujen läpi laskeminen oli vaikuttavaa. Viipuri otti meidät vastaan kauniissa auringonpaisteessa. Kaupunki on kovasti ehostanut kasvojaan sekä vanhojen rakennusten restauroinneilla että uusilla rakennuksilla. Monet talot olivat korjaushuppujen alla.

Saimme erinomaisen ja perusteellisen opastuksen Alvar Aallon suunnittelemaan ja osin suomalaisin varoin ja asiantuntemuksella remontoituun Viipurin kaupungin kirjastoon. Retkemme kohokohtana voi pitää vierailua Viipurin toisessa tyttökoulussa, joka on oman tyttölyseomme kantaäiti. Oli koulun kevätjuhlapäivä. Oppilaat riensivät ovesta kesälomalle todistuksineen ja opettajat kukkakimput käsissään. Eräs koulun opettajista kertoi tulkin välityksellä koulun nykyisestä toiminnasta, ja pääsimme kiertämään luokissa. Mielenkiintoa yhteydenpidon jatkamiseen tuntui olevan sekä koulun suunnasta että meillä.

Kuuluisa ravintola Espilä oli kulttimaineensa veroinen, ja hotelli Viipurikin oli päässyt eroon ikävistä yövieraista sängyn jaloissa. Sen sijaan puskutraktorit Monrepos’n puistossa kertoivat katoavasta Viipurista.

Arja Ropo (o.s. Rämä)

Kuvat retkeilijöiden ottamia