Kouvolan tyttölyseo – Viipurin toinen tyttökoulu -kirja

Kouvolan tyttölyseo – Viipurin toinen tyttökoulu

(Painotalo Anson Oy Myllykoski 1990)

Kirja on julkaistu Kouvolan tyttölyseon 50-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1990. Sen on toimittanut Urpo Haimi, tyttölyseon historian lehtori ja rehtori.

Kirja kertoo monipuolisesti Kouvolan tyttölyseon vaiheista, viimeisestä koulupäivästä Viipurissa, oman Kouvolan koulurakennuksen vaiheista sekä koulun toiminnasta muina vuosikymmeninä. Kirja ei unohda myöskään vuosia 1980-1990 Kouvolan Lyseon lukiona.

Marjatta Hietala, Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistys ry:n entinen ansiokas puheenjohtaja kuvaa kirjassa miten suuri vaikutus tyttölyseolla oli koulun oppilaille ja sitä kautta koko Kouvolan seudulle. Lähes 30% oppilaista tuli rautatieläiskodeista ja muista valtion työntekijöiden kodeista, maanviljelijöiden lapsia oli lähes 17% ja työläiskotien lapsiakin oli koulussa runsaasti. Valtion kouluun mahtuivat tytöt eri yhteiskuntaluokista. Moni koulun entisistä oppilaista toimi myöhemmin vastuullisissa tehtävissä valtakunnallisella tasolla.

Hietala kuvaa myös elävästi, miten tyttölyseon opit ovat vaikuttaneet nuorten tulevien kotien elämään, mm. ruokakulttuuriin.

Kirja kuvaa laveasti Ester Kähösen kolmea vuosikymmenä rehtorina, sekä tyttölyseon vapaata, monipuolista harrastustoimintaa kotiseutukerhosta teinikuntaan.

Pisteenä i:n päällä kirjan lopussa on Kouvolan tyttölyseon käytösaapinen, joka löytyy myös vuonna 2016 julkaistusta kirjasta Tyttölyskän tarinoita.