Elimäellä

Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistyksen kesäretki Elimäelle

Yhdistyksen toistakymmentä jäsentä ystävineen vieraili Elimäen kirkossa ja Mustilan Arboretumissa 14.6.2022

Tietorikas opas Tarja Peltola Kouvolan Matkailuoppaista kertoi kirkon rakentamisvaiheista ja rakennuttajasuvuista sekä maalin alta paljastuneista piirroksista. Hän valotti meille myös kirkon käytänteitä, liittyen esim. penkkien sijoitteluun ja istumajärjestyksiin sekä kertoi, että mahtisuvut olivat lahjoittaneet kirkolle maalauksia ja muuta arvoesineistöä. Kirkon hautausmaalla näimme vanhojen sukujen hautamuistomerkkejä. Rouva Margaretha Etholén haudan äärellä saimme kuulla, että rouvan koulussa oli ollut tytöille oma luokka vuodesta 1864 lähtien!

Kuvat Arja Ropo: Kuvissa Elimäen kirkko

Arboretumissa jokainen askel loihti esiin vienoja tuoksuja ja värejä. Saimme tietoa arboretumin historiasta, kukkien jalostuksesta ja kasvatuksesta sekä monista eri puolilta maailmaa tuoduista kasveista ja puista. Ihailimme Douglas-kuusien vankkaa runkoa ja huimaa korkeutta. Kännykkäkamerat tallensivat valkoisia, keltaisia, punaisia ja pinkkejä alppiruusuja ja atsaleapensaita sekä kiinanpioneja. Arboretumin kukkia, pensaita ja puita ei hoideta istutuksen jälkeen. Me kotipuutarhurit taidammekin hoitaa istutuksemme usein hengiltä. Arboretumissa seurataan pitkäjänteisesti lajikkeiden syntyä pölytyksestä lähtien. Moni meistä kantoi alppiruusun taimenia kotiin.

Kukkakuvat: Arja Ropo Keskimmäisessä kuvassa vasemmalta yhdistyksen kevään stipendiaatti Elisa Ruoppa, jonka tapasimme Mustilan kahvilassa sekä Arja Ropo ja Eva Hänninen-Salmelin