Julkistamistilaisuus – uusi kirja

Cuplia kuusikymmenluvun virrasta,

Muistoja Kouvolan tyttölyseon viimeisiltä vuosilta 1960-73

Seitsemisenkymmentä entistä tyttölyseolaista ja heidän puolisoitaan oli kokoontunut vanhan koulumme rukousaulaan keskiviikkona 29.5.2019. Tutussa paikassa oli alkamassa uutuuttaan kiiltelevän muistelukirjan julkistamistilaisuus.
Tunnelma oli innostunut, vähän jännittynytkin. Monen ensimmäinen kommentti koski itse tapahtumapaikkaa eli rukousaulaa. Se tuntui merkittävästi pienentyneen kouluajoista. Tällä kertaa kukaan ei kuitenkaan pyörtynyt.

Kuva: Aki Palo

Avajaissanat lausui Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Arja Ropo.


Toivotettuaan läsnäolijat tervetulleiksi Arja Ropo jatkoi: Niin tämä nyt julkistettava kirja kuin edellinenkin kirja ovat hyvä osoitus siitä, mihin tyttölyseo meitä kasvatti: toteuttamaan unelmia, olemaan rohkea ja tekemään asioita yhdessä päättäväisesti.

Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistys haluaa erityisesti kiittää kirjahankkeen tukijoita: Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiötä ja Karjalan Kulttuurirahastoa. Ilman näiden myöntämiä apurahoja kirjaa ei olisi ollut mahdollista toimittaa ja julkaista.

Kuvat: Aki Palo ja Päivi Moore

Kirjan toimittaja Merja Jattu-Wahlström aloitti puheensa kertomalla kirjan synnystä Kouvolan tyttölyseon 80-vuotisjuhlan yhteydessä syksyllä 2016.
Tällöin juhlijat olivat saaneet tutustua juuri ilmestyneeseen Tyttölyskän tarinoita -kirjaan ja havainneet, että 60-luvulla koulua käyneet eivät olleet ehtineet sen muisteluihin mukaan. Miltei saman tien oli syntynyt ajatus jatkaa muistelemista.

Kuusikymmenluku oli monessa mielessä erityistä aikaa, jatkoi Merja Jattu-Wahlström. Meille jotka elimme sitä, oli tärkeää muistella ja kuvata tätä aikaa koululaisten näkökulmasta, jättää jälkipolville jotain siitä, mikä vielä on mielissämme ja muistissamme. Näin syntyi Cuplia kuusikymmenluvun virrasta, Muistoja Kouvolan tyttölyseon viimeisiltä vuosilta 1960 -73.

Merja Jattu-Wahlstöm kertoo, että  kirjoittajat ovat saaneet vapaasti kertoa muistojaan. He avaavat rohkeasti sielunsa sopukoita ja kuvaavat niin iloisia kuin vähemmän miellyttäviä koulumuistoja, arvioivat koulun ilmapiiriä ja opettajia sekä saadun opin vaikutusta omaan myöhempään elämäänsä ja uraan.

Kuvat: Päivi Moore ja Aki Palo

Kuusikymmenluvun oppilaiden muistojen ohella mukana kirjassa on kolme opettajahaastattelua ja yksi laajempi artikkeli entisestä opettajasta. Kirjasta löytyy myös joitakin ajan ilmiöiden kuvauksia.

Kirjaan haastatellut opettajat: liikunnan opettaja Hannele Johansson, biologian opettaja Hannu Muhonen ja matematiikan opettaja Eeva Suokko vastaanottivat tilaisuudessa kirjan kiitokseksi. (Kuvasarja alla)

Kuvat: Aki Palo ja Päivi Moore

Lopuksi Merja Jattu-Wahlstöm esitti lämpimät kiitokset kaikille kirjan syntyyn vaikuttaneille mm. kirjan toimituskunnalle, taittajalle ja lukuisille kirjoittajille.

Merja Jattu-Wahlström (kuvassa vasemmalla) kiittää koko toimituskuntaa.
Toimituskunta vasemmalta kirjan kansikuvan tehnyt kuvataiteilija Kirsi Lybeck, Hilkka Piepponen, Tarja Sokka, Ulla Tapola, (hänen edessään) Päivi Moore, Merja Harju, Arja Palo ja Eva Korpela-Vehrenkamp. Äärimmäisenä oikealla kirjan taittaja Noora Siivonen.
Kuva: Aki Palo

Kouvolan tyttölyseon Perinneyhdistyksen työ ei lopu tähän.
Kirjojen viitoittamaa tietä jatkavat nämä koulun upouuden nettisivut, joissa kerromme perinneyhdistyksen toiminnasta ja koulumme historiasta sekä keräämme muistoja. Nettitiimi koostuu kokonaisuudessaan koulun entisistä oppilaista. Tiimin vetäjä Arja Palo esitteli Julkistamistilaisuudessa tiimin ja pyysi kaikkia tyttölyseolaisia kaivamaan aivonsa sopukoista muistoja ja kaapeistaan vanhoja käsityövihkoja, kerättyjä kasveja, kotitalousvihkoja tai mitä muuta tahansa sieltä löytyy julkaistavaksi näillä sivuilla.


Nettitiimi: Vasemmalta tiimin vetäjä Arja Palo, Päivi Moore, Kirsi Lybeck ja Ulla Tapola
Kuva: Aki Palo

Kirjat kävivät tilaisuudessa hyvin kaupaksi.

Kuvat: Aki Palo

Virallisen osuuden jälkeen kuului joka puolelta iloinen puheensorina. Aika monessa kahvipöydässä selailtiin uutta kirjaa.

Kuvat: Päivi Moore

Lopuksi Päivi Moore luki tilaisuudessa Arja Palon kirjoittaman runon

Koulua ajatellessani vyöryy ylitseni nuoruus.
Muistan syksyn kirpeän tuoksun,
puolukkametsät
ja luokkahuoneen seisovan ilman.

Muistan syksyn kirpeän tuoksun,
Muistan rappujen äänet ja puheen sorinan käytävillä,
jumppasalin hikisen viileyden,
Sevän pisteliään katseen,
Ja Hyrskeen lempeät silmät.

Muistan aamuhartaudet,
vatsan kuohunnan kokeiden edellä,
musiikin kaiut aulassa
ja kevään helpotuksen.

Muistan nuorten miesten heleän naurun,
lämpimät kädet vyötäisillä tanssin pyörteissä.
Elämän odotuksen,
uskon tulevaan,
uskon rakkauteen,
ystävyyteen.

Kirjan kansikuvan on tehnyt kuvataiteilija Kirsi Lybeck

Kirjan kannen on suunnittellut: Noora Siivonen

Artikkeliteksti: Päivi Moore