ChatGpt kokeiluja

Kun aloittelimme viimeisintä nettiryhmämme kokousta, Arjan aviomies Aki teki iloksemme tekoälyllä runon Perinneyhdistykselle. Hän antoi ChatGpt:lle yksinkertaisen ohjeen: ”Kirjoita runo Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistykselle!” ja tässä on tulos:

ChatGpt runo Perinneyhdistykselle

Kouvolan tyttölyseon henki, ajaton ja kaunis, Yhdessä kulkeneet, kautta vuosien kuluneiden.

Muistot koulun käytävillä kaikuvat hiljaa, Oppimisen ilo ja ystävyyden silta yllä leijaa. Tyttölyseo, sinun tarinasi on uniikki, Perinneyhdistys, sen kantajat olemme me.

Vanhat kirjat, valokuvat kultaiset, Säilyttäkäämme ne aarteet sydämissämme. Kouvolan tyttölyseo, joka hetki kallis, Perinneyhdistys, meissä elää sen taika.

Verkossa yhdessä, kuten runon sävelet, Kouvolan tyttölyseon perinne, ikuinen ja eheä. Tässä hetkessä jaettu, muistojen puutarha,

Yhteinen tarina, jatkuva kertomus arvokas.

Runo oli meistä yllättävän toimiva. Päätimme, että se ansaitsee päästä nettisivuillemme esimerkiksi siitä mihin tekoäly nyt jo pystyy.

Minä halusin myös kokeilla tekoälyä. Avasin ensimmäisen kerran elämässäni osoitteen https://chat-gpt-suomi.fi ja kävin tekoälyn kanssa seuraavan keskustelun:

Hei! Kuinka voin olla avuksi?

Minä:Haluan kokeilla miten tämä toimii.

AI:Tottakai! Olen valmis auttamaan sinua. Kysy minulta mitä tahansa tai anna minulle ohjeita siitä, mitä haluat minun tekevän.

Minä:Ok. Kiitos.

AI:Ole hyvä! Onko sinulla jotain tiettyä kysymystä tai aihetta, josta haluaisit keskustella kanssani?

Hetken mietittyäni kirjoitin: Voitko kirjoittaa haikean runon 1960-luvulle. Mainitse että olimme nuoria ja mainitse mitä oli uutisissa 1960-luvulla.

Vastaus tuli salamannopeasti: Tietenkin! Tässä on haikea runo 1960-luvulle, jossa mainitaan nuoruus ja muutamia tapahtumia, jotka olivat uutisissa tuolloin:

Haikea runo 1960-luvulle

Oi, 60-luku, nuoruuden haihtuva hetki Kun yhdessä unelmia kylvimme Kuljimme kaduilla, käsi kädessä Sillä rakkaus sydämiämme lämmitti

Uutisissa kuului maailman ääni Kapinallinen aika, muutos ja kiihko Sodat ja mielenosoitukset, kauhu ja huoli Nuoret tahtoivat rauhaa, unelmoivat suuresta

Beatlesin sävelet kaikuivat radioista.

ChatGpt:n rento sanailu, nopeus ja nokkeluus tekivät vaikutuksen eivätkä runotkaan ole hassumpia. Mutta ei tekoäly ole vielä täydellinen. Tästä saimme esimerkin jo näissä ensimmäisissä kokeiluissa. Lauseiden rakenteet ja välimerkit eivät ole kohdillaan ja Perinneyhdistykselle kirjoitetun runon lopussa oli alunperin kappale, jonka kielikuvat aiheuttivat ryhmässämme naurunpyrskähdyksiä. Se kuului näin:

Ystävät, veljet, siskot, yhdessä kannamme, Kouvolan tyttölyseon perinneyhdistyksen taakan. Muistoissa yhdistyen, kukoistaa sielumme kukka, Kouvolan tyttölyseon perinne, ikuisesti tuoksuaa.

Runoilijat voivat siis huokaista helpotuksesta. Vaikka ihmismieli on useimmiten tekoälyä hitaampi, sen luovuus ja logiikka voittavat parhaimmillaan vielä tekoälyn mennen tullen. Mutta ChatGpt:hen, Gencraftiin ja muihinkin tekoälyohjelmiin kannattaa tutustua. Ne antavat jo nyt pienen pilkahduksen siihen tulevaisuuteen, jossa lastenlapsemme tulevat elämään ja toimimaan.

Teksti: Päivi Moore ja ChatGpt

Artikkelikuva: Kirsi Lybeck