Cuplia kuusikymmenluvun virrasta

Muistoja Kouvolan tyttölyseon viimeisiltä vuosilta 1960-73

Kirja jatkaa syksyllä 2016 ilmestyneen Tyttölyskän tarinoita -kirjan koulumuistoja. Nyt muistelemisen kohteena ovat Tyttölyseon viimeiset vuodet 1960-73. Kirjoittajat, yhteensä lähes 50, ovat koulun entisiä oppilaita eri vuosiluokilta. Myös kirjan toimittanut Merja-Jattu Wahlström, sen taittaja Noora Siivonen sekä kansikuvan tehnyt kuvataiteilija Kirsi Lybeck ovat kaikki koulun entisiä oppilaita.

Kirjoitukset heijastelevat ajankohdan yleisiä virtauksia ja elämänmenoa. Kuvauksen kohteena ovat niin koulutyön arki kuin juhlakin. Vapauttavat 60-luvun tuulet puhaltavat, nuoruuden into ja uteliaisuus ovat tekemisen käyttövoimaa. Maailmanvalloitusta aloiteltiin suuntaamalla kesätöihin tai luokkaretkille maan rajojen ulkopuolelle. Kirjan kuvamateriaali tuo kuvattavan ajankohdan elävänä silmiemme eteen. Mukana on myös muutama opettajahaastattelu ja yksi laajempi artikkeli entisestä opettajasta.

Kirjoittajien henkilökohtaiset koulukokemukset voivat olla riipaisevia, mutta osoittavat, että sisulla mennään vaikka läpi harmaan kiven. Koulutyön hauskoista sattumuksista ammennetaan iloa arkeen. Koulun ilmapiiriä ja opettajia muistellessa arvioidaan myös saadun opin merkitystä omaan myöhempään elämään ja uraan. Kriittisissäkin äänenpainoissa aistii kunnioituksen omaa opinahjoa ja opettajia kohtaan.

Tämän kirjan kertojat uskaltavat katsoa menneisyyteensä rehellisesti ja kainostelematta. Vaikka kyse on subjektiivisista muistoista ja muistamisesta, piirtyy kaikesta mieliimme ajankuva, pieni pala historiaa.

Cuplia kuusikymmenluvun virrasta – kirjan voi tilata osoitteesta kouvolantyttolyseo@gmail.com. Kirjan hinta on 20 €. Postimaksu n. 8€ lisätään kirjan hintaan.