Muistatko vielä umpioinnin?

Kotitaloustunneilla opimme umpioimaan. Marjoja, hedelmiä, sieniä, kasviksia, jopa kalaa ja lihaa saattoi sulloa purkkeihin, jotka sitten suljettiin kumitiivisteen kanssa ja kuumennettiin vesihauteessa. Näin saatiin säilöntä tehtyä vähemmällä sokerilla tai suolalla. Tarvittiin vain erityisiä umpiointipurkkeja ja umpiointikattila, jossa oli teline purkeille. Näitä voi löytää vielä kirpputoreilta.

Nykyään umpiointi tapahtuu paljon pienemmällä vaivalla. Tavalliset kierrekannelliset tai jousella suljettavat purkit käyvät. Umpiointi voi tapahtua tavallisessa kattilassa tai jopa uunissa. Purkin on oltava täyteen pakattu kuumennettua, suolattua tai sokeroitua ainesta ja hyvin suljettu. Tarvittaessa kannattaa käyttää myös kumitiivistettä. Vihanneksista suositellaan umpioitavaksi esim kukkakaalia, papuja tai herneitä. Kaikki marjat, omenat, päärynät ja luumut sopivat umpiointiin. Monet sienet tulevat maukkaina pöytään umpiotölkistä.

Saamme hyvin säilyvää, maukasta kesän satoa pienemmällä sokeri- tai suolamäärällä. Terveellistä!

Lue lisää esim Martta-yhdistysten sivuilta www.martat.fi ja reseptioppaista www.kokitjapotit.fi ja www.kotikokki.net. Myös Wikipedia tuntee umpioinnin. Ja ehkä sinulla on vielä tallessa kotitalouskirjamme Väänänen – Sorri: Kotitalouden oppikirja.

Teksti ja kuvat: Kirsi Lybeck