Matkalla Kouvolaan – kuvataiteilija Kirsi Lybeck kuutostiellä

  • KUVATAITEILIJA KIRSI LYBECKIN KUVIA KUUTOSTIELTÄ

Vuosina 2013-2016 isäni jäätyä yksin matkustin lähes joka viikko Kouvolaan viettääkseni päivän tai pari hänen kanssaan. Ajomatkalla kuutostiellä aamuisin ja iltaisin oli hyvää aikaa katsella maisemia. Ne muodostivat mieleeni eräänlaisen kuvaston, joka nousi ensimmäisenä esiin maalauksissani. En kuitenkaan pystynyt nimeämään maalausten paikkoja enkä edes yrittänyt sitä.

Nämä maalaukset eivät ole kovin esittäviä – pikemminkin ne ovat nopeita väläyksiä jostakin kirjaimellisesti ohikiitävästä hetkestä. Joskus mietin pitäisikö maalata mukaan myös auton tumma kojelauta tai ikkunan reunus. Jätin ne kuitenkin pois.

Työt ovat aika tummia johtuen varhaisesta tai myöhäisestä ajamisen ajankohdasta. Kevät uhkeine väreineen kiinnosti aina kun pelloista nousi värikylläistä katsottavaa. Pieniä värikkäitä kesänäkymiä nousi mieleen satunnaisesti. Syksyn upeat värikontrastit innostivat.

Nämä matkat antoivat minulle tilaisuuden muistella elämääni Korian varuskunnassa ja Kouvolan Tyttölyseossa 60-luvulla. Suhteeni näihin monipuolistui ja muuttui matkojen aikana: tyttölyseon tiukka elämä ja säännöt eivät enää koskettaneet minua niin kipeästi kuin aikoinaan, ja varuskunnan harmaa maailma sai väriä.

Isän poismenon jälkeen olen käynyt edelleen Kouvolassa, nyt enää noin kuukausittain. Matka tuntuu aina rikkaalta ja kiinnostavalta. Olen luonut muistisiteen matkaan mennen tullen. Voin ajaa sen mielessäni edestakaisin ja nähdä tien varsien näkymät melko tarkkaan. Kauneinta valo on ennen Elimäkeä olevilla alavilla mailla. Peltojen värisävyt nousevat esiin ja muodostavat kontrasteja ja varjoja. Auringonlaskut ovat erityisiä juuri Lapinjärven kohdalla – silloin koko taivas loistaa liekeissä tavalla, jota harvoin näkyy muualla.

Kakkoskuskin paikalla istuessani otin myös valokuvia. En kuitenkaan maalannut suoraan niiden perusteella vaan keskityin vaikutelmiin. Esittävin töistäni lienee syyspellot. Hyvää matkaa katsojalle!

Taipuu 90 x 70 cm öljy kankaalle 220 € MYYTY
Tuulee 90 x 70 öljy kankaalle 280 €
Syyspellot 60 x 80 x 3 öljy kankaalle 450 € MYYTY
On the road 30 x 40 cm öljy kankaalle 280 €
Usvainen aamu 29 x 41 cm guassi paperille 150 € (kehystämätön) MYYTY
Vaalenee 40 x 40 akryyli kankaalle 180 €
Landscape 8 20 x 20 pigmentti kankaalle 150 €
Landscape 5 20 x 20x4cm pigmentti kankaalle 150 €
Landscape 3 20 x 20x4cm pigmentti kankaalle 150 €
Landscape 4 20 x 20×4 cm pigmentti kankaalle 150 €
Jäätynyttä vettä 33 x 41 cm öljy kankaalle 200 €

Töiden myyntihinnasta taiteilija tilittää lahjoituksena 20% Kouvolan Tyttölyseon perinneyhdistyksen rahastoon, josta jaetaan vuosittain stipendejä taiteellisesti lahjakkaille oppilaille. Töiden ostamisesta voi ottaa yhteyttä suoraan taiteilijaan spostilla kirsi.lybeck@gmail.com tai puh 040 5015 179. Työt ovat Helsingissä. Niitä voi noutaa tai ne voidaan postittaa. Olette myös tervetulleita työhuoneelleni katsomaan näitä ja monia muita!

YHTEYSTIEDOT: Kirsi Lybeck kirsi.lybeck@gmail.com 040 5015 179

TYÖHUONE: Taidetila Viiiiis, Josafatinkatu 7, Helsinki

Teksti: Kirsi Lybeck