Lauhkean ilmaston maissa kevät alkaa pian vuodenvaihteen jälkeen ja jatkuu tasaiseen tahtiin monta kuukautta, mutta Suomen kevät on kuin liian myöhään alkanut ilotulitus, joka epävarman alun jälkeen puhkeaa kohti kesää sellaisella voimalla, että moni meistä olisi mielellään nauttinut kevään kukkaloistosta ja heleistä väreistä vielä tovin.
Näin siis nykyjään, kun ikää on jo karttunut. Kouluaikana oli toisin. Silloin kesää ei malttanut odottaa eikä kevään värejä juuri ehtinyt ihailemaan. Toukokuussa puheenaiheet keskittyivät koulun loppumisen odotukseen ja kesäsuunnitelmiin.
Nyt kesä on jo aivan ovella. Peipot, västäräkit ja pääskysetkin ovat palanneet ja sini- ja valkovuokot sekä orvokit värittävät metsiä ja rentukat purojen varsia. Äitienpäiväkin on jo tämän viikon lopulla.
Monella meistä on muistoja siitä, kun tuhersimme kouluikäisinä keittiössä aamukahvitarjoilua omalle äidillemme. Arja Rissasen kuvaamilta kotitalousvihkon sivuilta näemme, että saimme opastusta aamukahvitarjottimen sisällön valmistukseen myös koulusta. Tämä tarjoilu on yllättävän yksinkertainen ja kovin keksivoittoinen. Ehkäpä kyseisellä opettajalla ei ollut ruokahalua aamutuimaan. Niinpä julkaisemme samasta kotitalousvihkosta myös reseptin lämpimien savusilakka-juustoraastevoileipien valmistamiseksi kaikille niille, jotka ehkä haluavat vähän tukevamman aamiaisen. Keväisten juhlien päiväkahveille jaamme suklaakakun ja omenapiirakan valmistusohjeet 60-luvun kotitalousopetuksen tapaan.
Näiden kouluaikaisten reseptien ja tarjoiluehdotuksen myötä me nettiryhmäläiset toivotamme kaikille tyttölyseolaisille hyvää helatorstaita, äitienpäivää, helluntaita ja koko loppukevättä.
Reseptikuvat: Arja Rissanen (os. Backman)
Kukkakuvat: Päivi Moore
Teksti: Päivi Moore