Yhdistyksen perustaminen

Kouvolan Tyttölyseon Perinneyhdistys ry perustettiin vuonna 2013. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia Kouvolan tyttölyseon – entisen Viipurin toisen tyttökoulun – muistoa ja henkistä̈ perintöä. Se järjestää jäsenilleen teemallisia tapaamisia, retkiä ja esitelmätilaisuuksia sekä kerää entisten oppilaiden muistoja ja julkaisee niitä eri muodoissa. Yhdistys voi myös jakaa stipendejä kannustaakseen nuoria naisia.

“Kouvolan tyttölyseon perinneyhdistyksen idea lähti luokkatoveriltamme maisteri Kirsti Norkamolta”, kertoo Marjatta Hietala Karjala lehden numerossa 22/31.5.2018. “Idea oli paitsi juhlia koulun perustamista ja kunnioittaa koulumme perinteitä, nostaa myös esiin rehtorimme Ester Kähösen työ Kouvolan tyttölyseon rehtorina. Halusimme jättää jälkeemme jotain pysyvää. Tällainen on esimerkiksi muistelmateoksemme Tyttölyskän tarinoita”.

Nyt kirja on saanut jatkoa. Uusi kirja, joka julkaistiin toukokuussa 2019, sai nimekseen Cuplia kuusikymmenluvun virrasta – Muistoja Kouvolan tyttölyseon viimeisiltä vuosilta 1960-73. Nimensä mukaisesti se keskittyy ennen kaikkea 60-luvun muistoihin.

Perinneyhdistyksen aikaansaannos on myös pitkäaikaista rehtoriamme Ester Kähöstä esittävä muistolaatta nykyisen Kouvolan lyseon lukion seinällä.


Otsikkokuva – Lukeva tyttö: Sinikka Hautamäki (entinen Kouvolan tyttölyseon oppilas)