Vuoden 2023 riemuylioppilaat juhlivat

Viimeiset ylioppilaat Kouvolan tyttölyseosta juhlivat 3.6.2023

Toukokuussa 1973 Kouvolan tyttölyseosta valmistuivat viimeiset ylioppilaat. Sen jälkeen poikia tuli kouluun ja koulun nimi vaihtui.  Oli historiallinen hetki, kun me 21 tuolloista ylioppilasta kokoonnuimme juhlimaan 50 vuoden takaista ylioppilaaksi valmistumistamme. Oli meidän Riemuylioppilaiden juhlan aika. Saimme kunnian olla mukana Kouvolan Yhteislyseon 213 uuden ylioppilaan juhlassa Mansikkamäen liikuntahallissa. Suurella ylpeydellä kuuntelimme riemuylioppilaan, Liisa Niilolan, juhlapuhetta. Liisa kuvaili meidän kouluaikoja ja sen 9-vuotisen koulutaipaleen erityisyyksiä, pitkän kielen aloittamista jo toisena vuonna ja käsitöiden ja musiikin opetuksen valintamahdollisuutta koko kouluajan. Liisa totesi kuitenkin, että vaikka opiskelimme kieliä muita kouluja kauemmin ja koulussamme arvostettiin kulttuuria, emme mitenkään pärjää nykyisen koulun upealle kielitarjonnalle eivätkä meidän joulujuhlanäytelmämme tai kuorolaulumme yllä koulun upeiden musikaalien tasolle. Lopuksi Liisa antoi ohjeeksi: ”Antakaa arvoa itsellenne. Ainakin me naiset olemme taitavia laittamaan rimaa korkealle, mutta joskus on hyvä huomata, että vähempikin riittää. On hyvä tiedostaa, milloin kannattaa panostaa täysillä ja milloin vähän keventää. Huolehtikaa omasta jaksamisestanne. Kuunnelkaa myös muita.” Miten arvokas perintö meiltä riemuylioppilailta nuorille ylioppilaille! Annoimme kaksi stipendiä uusille ylioppilaille: toisen tunnustuksena kouluyhteisön kansainvälisen toiminnan edistämisestä ja toisen tunnustuksena sosiaalisista taidoista ja yhteisöllisyyden vahvistamisesta.

Juhlan jälkeen pääsimme tutustumaan vanhaan kouluumme rehtori Sanna Liljeqvistin opastuksella. Heljä Parkko (o.s. Keppo) lahjoitti koulun perinneaulan vitriiniin kuudennella luokalla tekemänsä vauvan vaatteet, Heli Pylkkänen (o.s. Pouttu) keittiöessun ja Riitta Saari (o.s. Kousa) kakkosluokan kaunokirjoitusvihkon ja ylempien luokkien fysiikan työvihkon.

Kouvolan Bistro Goutussa pääsimme muistelemaan menneitä ja ihmettelemään, miten erilaisia asioita kouluajoilta oli kunkin muistiin tarttunut.

Vuonna 1973 kirjoittaneita ylioppilaita entisen koulun portailla.
Kuvat Silja Heliste

Teksti Arja Ropo