Hyvää joulua

Viime päivinä on satanut lunta. Maa on ollut pääkaupunkiseudullakin valkoinen ja puita on koristanut kaunis lumipeite. Monen mielessä on varmasti käynyt hiljainen toive, että lumi säilyisi maassa joulun yli.  Muistan kuinka jo lapsena 50-luvun Helsingissä arvailimme tuleeko joulusta musta vai valkoinen. Kaikki toivoivat tietenkin valkoista joulua. Niin vahvasti lumi on tarttunut joulukuvastoomme. Jopa etelän maissa joulun koristerakennelmat ovat lumisen näköiseksi koristeltuja, puhumattakaan rakkaasta Pohjolastamme, josta tuo kuvasto kumpuaa.

Minun, kuten varmasti monen muunkin mieleen pyrkii väkisinkin pieni pettymyksen poikanen silmäillessäni tulevan viikon säätiedotuksia, jotka lupaavat Etelä-Suomeen lauhtuvaa, jopa plus asteita. ”Voi, kunpa edes vähän lunta säilyisi maassa”, toivon mielessäni.  

Onneksi joulun tunnelman voi luoda ilman luntakin. Kynttilät ja jouluvalot ovat tunnelmallisia vuoden pimeimpänä aikana ilman luntakin. Kuusen, jouluruokien ja leivonnaisten tuoksut ovat luoneet koteihin joulutunnelmaa lapsuusvuosistamme lähtien samoin kuin tuttu joulumusiikki, joka täyttää näinä päivinä kodit ja kirkot. Hyvä ja levollinen mieli ja jos mahdollista, läheisten läsnäolo luovat parhaimmillaan mieliimme rauhaa ja lämpöä, jonka voi kokea vain jouluna. Ehkäpä tärkein joulutunnelman luoja on juuri siinä eikä lumessa lainkaan.   

Rauhallista ja tunnelmallista joulua kaikille – oli sitten lunta tai ei.

Toivottavat

Nettiryhmäläiset

Kuvat: Päivi Moore